Snøvær i norske høyfjell var en nærliggende assosiasjonen over synet av New Yorks skyskrapere som blekt gled over i hvitt høyt der oppe. Men det var umiskjennelig New York City over de gule taxiene som noen hundre meter lenger nede skjente viljesløst i avenyene med sjåfører brølende til livstrette jackass-syklister om hvor nær de var å bli parkert for godt i snøslapset de demonisk tråkket seg gjennom. Bitende vind og icestorm i The Big Apple er et interessant og sjarmerende skue når man bare skal slå ihjel en uke der og ikke skal noe som helst som har med avstand eller bilkjøring å gjøre. Men for verdensbyens mange pendlere er denne årlige opplevelsen en prøvelse på linje med Bambi på isen, men uten humoren.
Restaurantene er utallige og i konstant fornyelse. Med byens enorme antall utesteder og den kontinuerlige tilførsel av nye og fornyede steder, kan du gå på en ny restaurant til frokost, lunsj og middag hver dag hele livet uten å gå på samme sted. Junior's (i 45th street/1515 Broadway) er en klassiske amerikansk frokost- og lunsj-diner - sitt gjerne ved disken og nyt kelnernes kjappe replikker: ”Sorry, I have bad hair day, so I'm not really on top of the world today.” Carmine's i nabogaten (200W 44th street/Broadway) er den klassiske italienske restauranten, du forventer nesten et mafiaoppgjør i det du trår inn i lokalet. En enorm bardisk med en kreativ bartender som laget drømmedrinker han ennå ikke hadde laget navn på. Middagen blir servert Family style, som så mange steder i New York, hvor de gigantiske Flintstone-posjonene serveres på felles fat. En doggibag til restene av brokkoli, poteter og kylling for to ville ikke fått plass i en Bergans 50 liters ryggsekk.
Det hotteste restaurant-området er Meatpacker District, prøv Little 12th street. En 6-7 meter høye Budda-figur i stoisk ro troner over den dunkelt belyste hallen som bærer navnet Buddha Bar, med elegant velsmakende asiatisk og japansk inspirert mat. De vennlige, men selvsikre kelnere, guider trygt gjennom menyen og måltidet, så du kan nyte interiøret, - spesielt de bordene som står på glasslokket av et gigantisk akvarium med fargerike, eksotiske fisker. Spice Market - litt i samme stilen og enda mer i vinden, ligger på andre siden av gaten, og 50 meter fra Buddha Bar ligger Pastis (9th ave & Little 12th str), så populært at vi måtte ringe en hovmesterbekjent for å få bord - selv hotellets consierge ble avvist. Fransk-inspirert, et lyst og åpent flislagt lokale med søyler, sofaer og preg av litt forfallen storhet får trendy newyorkere til å slåss for et bord eller en plass i baren. Balthazar, i Spring Street, har samme eiere og litt av den samme stilen, men Balthazar har også litt touch av Theatercafeen. Bestill i god tid, både til lunsj og middag. Tao ligger høyere opp, mellom Times Square og Central Park, i 59th Street og Madison Avenue, og har også sin gigantiske Buddha-statue, restaurant både nede og på baldakinen oppe, sammen med en stor bar hvor alle har god utsikt til å se alle som vil bli sett. Og dem er det noen av.
I 99 Station Street, på Lower East Side finner du The Station Social, verd et besøk. Hyggelig bar i andre etasje, forholdsvis lite restauraurantlokale, grått og dunkelt belyst. De serverer alskens lekre småretter - ja, du gjettet det: Family Style. Komplette, høye porsjons-hamburgere med diameter som en gammel femkrone var et kulinarisk høydepunkt. Jentegjengen på nabobordet var tro kopier av rollelisten i "Sex & Singeliv", og nøt det.
Blue Water Grill 31 Union Square West, mellom Ground Zero og Times Square, er en elegant, men avslappet lunsj- og middagsrestaurant med hovedvekt på fisk, skalldyr og sushi. Veldig, veldig godt.
Broadway-musikaler må man få med seg. "The Producers", teaterversjonen av Mel Brooks gamle film, vant 12 Tony's (teaterbransjens Oscar) da den hadde premiere i 2001, og har fortjent hver eneste en. Men vær rask, forestillingen tas av 22. april og etterfølges av "Frankenstein jr". Men i Las Vegas går den fortsatt. For enda mer galskap er "Spamalot" et godt valg, Broadway's versjon av Monty Python's "Riddere av det runde bord/Holy Grail". Selv norsk tungsinn forsvinner når ensemblet går i meta-perspektiv og harslerer med sin egen musikal.
Gå ikke glipp av mer tradisjonelt teater. En historie om en mannlig teaterprodusent som kommer ut av skapet med sin mannlige prostituerte burde ikke være veldig lett å lage hylende morsom komedie av. Men "The Little Dog Laughed" (på Cort Theatre, 138 West 48th str) klarer det - sårt, syrlig og satirisk briljerer de fire skuespillere på et nivå vi bare har en håndfull av i Norge.
Vær heller ikke redd for litt finkultur. New York City Ballet er et av verdens beste balettensembler og ble etablert av legenden George Balanchine i 1948. Lys, musikk og bevegelse i en guddommelig harmoni inspirerte til nye snarlige ballettbesøk. (Oslo's Opera-ballet er faktisk på høyt internasjonalt plan og vel verd et hjemlig besøk.) På vei fra ballettforestillingen i Lincoln Center tok vi heisen opp til femte etasje til Jazz at Lincoln Center like ved ( 33 West 60th street), mondén og moden jazz for de veletablerte, med New York skyline og en flik av Central Park strålende gjennom de fem meter høye vinduene bak bandet. Både utøvere og tilhører i slips og dress eller kjoler, med velkledde kelnere diskrete flytende gjennom lokalet med stadig nye forfriskninger. Rett utenfor lokalet en Jazz Hall of fame med musikk av og historier om 30 jazz-ikoner. Tre etasjer lenger nede en fotoutstilling med klassiske kultur-celebrities fra midten av forrige århundre i uventede og utradisjonelle, men lekkeret forevigede situasjoner. Visste du forresten at Frank Sinatra pleide å gå rundt med en double av seg selv, med samme høyde, hår og klær, så sjansen for å få has på den virkelige Blue Eye ble redusert med 50%?
BB King Blues Club (237 42th, mellom 7. og 8. ave) er en stor blues-klubb med to saler, en for mer tradisjonelle konserter og en med mer pub-aktig preg for litt mindre pretensiøse musikalske presentasjoner. Jon Paris - gitarist som har spilt med bl. a. Bob Dylan, Johhny Winter og Eric Clapton - gikk elv rundt i dette siste lokalet og delte ut Jon Paris-plekter til oss 15-20 fremmøtte, før han gikk på scenen med en litt improvisert og jam-preget gjeng, og etter hvert svingte det greit. Søndag formiddag bør du få med deg Gospel Brunch med Harlem Gospel Choir på BB King Blues Club.
StandUp på hverdagene i New York er ingen sikker vinner. Ha Comedy Club i 163 46th street, 40 meter fra Times Square, kunne bare by på én god av kveldens fire komikere. Lite folk i salen gjorde ikke stemningen bedre, selv om oppvarmeren friskt og nokså vellykket laget litt Family Style-stemning ved å snakke med hver enkelt gjeng blant de knapt to dusin tilhørerne. I standup'ens hjemland er det litt forstemmende å oppdage at en tirsdag på Latter i Oslo holder langt høyere nivå enn hverdags-standup på Manhatten. Men så tar vel verdensmetropolen tilbake hegemoniet i helgene.
Kunstinteressert eller ikke, ta turen innom Museum of Modern Art (MoMa, 11 West 53 Street, mellom Fifth og Sixth avenues). Fantastisk ny bygning som ble åpnet i 2004, og mye leken og spennende moderne kunst og design. Lekent er også alt i moderne design du kan kjøpe i MoMa's muesumsbutikk - hva med et svart tradisjonelt telefonrør i full størrelse for å koble til mobiltelefonen? Bra og rimelig café i 2. etasje. Glem heller ikke Metropolitan Museum, giganten ved Central Park (1000 Fifth Avenue ved 82nd Street). Du rekker ikke alt på en dag - men få i alle fall med deg det egyptiske palasset de har hentet over Atlanteren... Sjekk også den enorme museumsbutikken over flere etasjer.
Hotellet er New York-turens største utgiftspost, hvis du ikke har en venn med sovesofa. Denne gangen falt valget på Paramount Hotel, designet av Phillip Stark og temmelig lekkert. Spesielt foajeen og baren som omkranser den på terrassen over. Men rommene er ørsmå, selv Superior Room som jeg hadde. Kofferten min var faktisk ikke nevneverdig mindre enn Paramounts rom 541, så jeg vurderte å bo i Samsonite'n i stedet. Stor seng, TV med 40 kanaler, velfylt minibar og dusj med Niagarisk vanngjennomstrømning gjorde imidlertid hotelloppholdet helt greit. Man er jo ikke mye på rommet likevel. Kanskje på Gjøvik, men ikke i New York.
Jeg rakk en tur i Central Park før snøværet dekket byen. Mens jeg ser på ekornene, hører jeg høye fuglelignende lyder bak meg, og der står en dame med en stor pose peanutter (med skall) som hun lokker ekornene og fuglene helt bort til seg med. Hun får kontakt med en flott, blå fugl som tar imot peanutten på volley'en, når hun kaster den rett opp i fuglens nebbet mens den flyr 4-5 meter oppe i luften. Hun fortalte at hun bodde like ved og gikk i parken hver dag og matet ekornene og fuglene og kunne kalle på dem alle. En by av eksentrikere.
Shopping er jo en drøm her. På Fifth og Madison Avenue finner du alle de lekre motehusene, men også mindre spesialbutikker. Elegant, og - la oss være ærlig - litt dyrt. Men innimellom gjør du kupp. Jeg slet ned kredittkortet noen mikrometer i Brookstone på Rockefeller Center, guttebutikken med alt av elektroniske og analoge duppeditter du ikke vet du trenger før du bærer det ut av butikken en halvtime senere. Masse lekkert, lurt og dyrt. (www.brookstone.com)
Greenwich og SoHo. Her er alle småbutikkene, med galleri og cafeer som nyttige og hyggelige avbrudd. Sjekk for eksempel Toosh i 235 Bleeker Street (www.tooshny.com), kule skjorter og topper du ikke finner mange andre steder. Ikke spesielt dyrt heller.
Dress i en fei? New York Suits finnes flere steder,(f.eks. ved Union Square, 893 Broadway) alltid opp en trapp i annen etasje, - du finner dem ved å se etter plakatmannen som står på utsiden for å omgå plakatforbudet. Ikke det mest trendy, men greie dresser, skjorter og sko til en hyggelig pris. Skredderen deres tilpasser klærne på et par timer, hvis du trenger å justere innkjøpene før du skal ut om kvelden. Halv pris på alt av kjente merkeklær får du på Century One rett ved Ground Zero; butikk-interiøret og -stemningen gir litt Rema-følelse, og det er bare lave priser. Rimelige merkeklær får du også hos Syms (400 Park Ave./ 54th St)
KLM via Amsterdam er en rimelig og grei måte å komme til og fra New York. Men smilekursene har flyselskapet muligens skåret ned på. Vi hadde fått tildelt plasser på forskjellige steder i flyet ved innsjekkingen. Da vi gikk om bord og spurte flyvertinnen om hun kunne hjelpe oss å få byttet så vi kunne sitte sammen, satte hun Øyet i oss og svarte: I hear that story all the time! Ferdig med den saken, vi satt ikke sammen på den flyturen. Utpå morgenkvisten kom en annen flyvertinne med drikke, og spurte: ”Coffee, Tea, water or juice?” Da jeg spurte ”Do you have Diet Coke?”, tiltet hun helt, satte Øyet i meg og gjentok med metallisk stemme: ”I said: Coffee, tea, water or juice!” Det ble vann.
Men New York - nettopp kåret til Verdens beste by - er altfor fantastisk til å la en skarve flyvertinne eller to redusere opplevelsen. Reis nå!
(Og vil du se noen av Jon Mortens New York-fotos, henger de på Dus Café & Bar i Akersgaten 35 i Oslo fra 22.11.07 - se www.melhus.com/dus)
Recent Comments